Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry

Keski-Suomessa selvitetään järjestöjen palvelutuotannon tulevaisuutta

Keskisuomalaiset järjestöt ovat huolissaan asiakkaidensa palveluiden tulevaisuudesta. Sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä työllistämispalveluiden kentälle suunnitteilla oleva markkinaperusteinen tuotantomalli asettaa järjestölähtöisesti palveluita tuottavat yhteisöt samalle viivalle liiketaloudellisesti toimivien tuottajien kanssa. Muutoksen vaikutuksia järjestöjen tarjoamien palveluiden asiakkaisiin ei ole kuitenkaan toistaiseksi selvitetty.

”Mitä siitä seuraa esimerkiksi vaikeasti työllistyville ja paljon tukea tarvitseville asiakkaille? Onko vaarana, että esimerkiksi järjestöjen asumispalveluissa asuville henkilöille ei löydy tuttua ja turvallista auttajaa, kun pienet voittoa tavoittelemattomat organisaatiot eivät omaa tarvittavaa riskirahoitusta pärjätäkseen kilpailussa? Suunnitelmissa oleva uudistus aiheuttaa myös huolen kansalaistoiminnan ja yleishyödyllisen vapaaehtoistyön toimintamahdollisuuksista.”, kuvailee Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry:n toiminnanjohtaja Raili Haaki järjestöjen huolenaiheita.

Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki (KYT) ry tarttuu järjestöjen huoleen ja toteuttaa asiasta selvityksen. Palveluottajajärjestöjen esityksestä selvityshenkilöksi on kutsuttu dosentti Sakari Möttönen. Prosessiin on lähdössä mukaan palveluja tuottavia säätiöitä ja yhdistyksiä, ja uusia tahoja toivotaan mukaan. Selvitys tuottaa jäsennettyä tietoa järjestöjen toiminnasta ja palvelutuotannon volyymista maakunnassa sekä tiivistää kolmannen sektorin yhteistyötä.

”On ensiarvoisen tärkeää saada kuva siitä, miten järjestöjen kohdejoukon palvelut tulevat muuttumaan. Tarkoituksenamme on etsiä keinoja taata palveluiden laatu ja jatkuvuus tulevassa uudistuksessa.”, kertoo Haaki.

• Kolmannen sektorin organisaatioilta kysytään halukkuutta osallistua selvitykseen 7.12.2018 mennessä sähköpostitse KYT ry:n toiminnanjohtajalle: raili.haaki@kyt.fi
• Selvityksen kustannukset katetaan mukaan lähtevien organisaatioiden osallistumismaksuilla. Suuruus suhteutetaan kunkin organisaation liikevaihtoon.
• Mukaan lähtevien yhteisöjen edustajat kutsutaan koolle Kansalaistoiminnankeskus Mataraan 11.12.2018 klo 12-13.30 (tilaisuus Matarasalissa)
• Laaditaan tarvittavat sopimukset.
• Selvitys käynnistyy vuoden 2019 alkupuolella. Tällöin laaditaan tarkempi toimintasuunnitelma ja aikataulu. Selvitykseen käytetään arviolta 1 kk:n työpanos.
• Selvityksen toteutus kytkeytyy sote-ja maakuntauudistuksen aikatauluun ja etenemiseen.

Selvityksestä tarkemmin oheisessa diasarjassa:

Lisätietoja:

Raili Haaki
toiminnanjohtaja, KYT ry 050 3046245, raili.haaki@kyt.fi

Sakari Möttönen
dosentti, 050 60967, sakari.mottonen@elisanet.fi

Jaa tämä sivu sosiaalisessa mediassa:

Artikkelit

Tärkein kysymys ei ole se, onko kilpailutettu
Tarkastelussa olleiden 14 järjestön reilut 23 000 asiakasta ovat ns.
Lue lisää
Valtiovarainministeriön Avoin hallinto vierailulla
Kuva. Avoimen hallinnon väki toi järjestöille avoimuudesta muistuttavia tuliaisia. Valtiovarainministeriön
Lue lisää
KYTin puheenjohtaja Möttönen ruotii sotea uudessa julkaisussa
”Hyvinvointivaltio otti erävoiton kilpailuvaltiosta”, toteaa KYTin hallituksen puheenjohtaja, dosentti Sakari
Lue lisää
XV valtakunnalliset kohtaamispaikkapäivät Jyväskylään 23.-24.4.2020
Vuoden 2020 valtakunnallisten kohtaamispaikkapäivien pääjärjestäjä ja tapahtumapaikkakunta on julkistettu: järjestyksessään
Lue lisää