Tienraivaajan tarina: KYT-osuuskunta 20 vuotta

Koko KYT-yhteisömme tarinan ensimmäiset sanat kirjoitettiin joulukuisena päivänä vuonna 1999, kun Jyväskylässä pidettiin Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki -osuuskunnan perustamiskokous. Pian rinnalle perustettiin yhdistys ja KYT-yhteisön kertomus alkoi hahmottua.

KYTin toiminnanjohtajat yhteiskuvassa: Antero Mikonranta, Raili Haaki ja Reijo Pesonen.

Nyt 20-vuotiasta KYT-osuuskuntaa juhlistettiin 12.12.2019 Kansalaistoiminnankeskus Matarassa osuuskunnan vaikuttajien, asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa. ”Osuuskunnan perustaminen oli ennakkoluuloton ja eteenpäin katsova päätös. Perustajajärjestöt ymmärsivät, ettei kaikkea tarvitse tehdä yksin, ja olivat aikansa tienraivaajia järjestöyhteistyössä.”, kuvaili juhlapuheessaan KYTin hallituksen puheenjohtaja Sakari Möttönen. KYTin ensimmäinen toiminnanjohtaja Reijo Pesonen puolestaan muisteli osuuskunta-kipinän syttyneen aikanaan Saksan-matkalla sikäläisiltä järjestöiltä poimituista ideoista.

Kahdessa vuosikymmenessä osuuskunnasta on kasvanut viisi henkilöä vakituisesti työllistävä, yhteisö- ja hanketalouden osaamisestaan tunnettu ja Yhteiskunnallinen yritys -statuksen ansainnut KYT-tilitoimisto (*. Matkan varrella sillä on ollut merkittävä rooli erityisesti järjestöjen EU-rahoituksen sekä pienten yhteisöjen vakaan taloushallinnon mahdollistajana.

VauDevilles-tanssiesitys
Juhlassa esiintyi vauhdikas VauDevilles-rivitanssiryhmä.

KYT-tilitoimiston kertomuksessa keskiössä on alusta alkaen ollut asiakkaiden ja yhteisöjen palveleminen, ei voitontavoittelu. Kaksi vuosikymmentä ovat osoittaneet tämän kestäväksi pohjaksi; KYT-osuuskunnan toimintamalli on herättänyt kiinnostusta aina EU-toimijoita myöten. Millainen luku tienraivaajan tarinaan seuraavaksi kirjoitetaan?

KL

(* KYT-tilitoimiston väkeä juhlakuvassa.

Jaa tämä sivu sosiaalisessa mediassa: