Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry

Avoimuus on yhteinen juttu

Tiesitkö, että maailman väestöstä vain 4 % asuu maissa, joissa heidän perusoikeutensa, kuten yhdistymis- ja kokoontumisvapaus toteutuvat? Tai että yli puolessa maailman valtioista kansalaisyhteiskunnan toimintaa rajoitetaan?  Aivan läheltämme Euroopasta löytyy maita, joissa kansalaiset ja järjestöt eivät voi toimia vapaasti. (*

Meillä Suomessa laajalla kansalais- ja yhdistystoiminnalla on pitkät perinteet. Kutsutaanpa Suomea joskus jopa yhdistysten luvatuksi maaksi. Kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytyksiä turvaavat muun muassa läpinäkyvä viranomaistoiminta, monipuoliset osallistumismahdollisuudet ja yleinen luottamus yhteiskunnassa.

Keski-Suomen Yhteisöjen Tuen toiminta-ajatuksena on olla kansalaistoiminnan mahdollistaja. Haluamme toiminnallamme edistää osallisuutta ja yhteistyötä, ja olla mukana rakentamassa avointa yhteiskuntaa. Tätä työtä saamme nyt iloksemme edistää myös Keski-Suomea laajemmin; KYT kutsuttiin mukaan Valtiovarainministeriön alaiseen avoimen hallinnon ohjelmatyötä tukevaan työryhmään, jossa on mukana laajasti järjestö- ja viranomaistahoja.

Avoimen hallinnon ohjelmatyö on osa kansainvälistä Open Government Partneship -kumppanuusohjelmaa. Jokainen siihen osallistuva maa laatii säännöllisesti toiminta-ohjelman hallinnon avoimuuden sekä kansalaisten ja kansalaisjärjestöjen osallistumismahdollisuuksien edistämiseen. KYT on mukana loppuvuodesta 2019 käynnistyneen 4. ohjelmakauden (2019-2023) toimeenpanoa tukevassa työryhmätyössä.

Avoimuuden rakentaminen on yhteinen juttu. Yksi oiva mahdollisuus osallistua ”rakennustalkoisiin” on aivan pian. Valtiovarainministeriön avoin hallinto ja Kuntaliitto järjestävät keväällä kansalaisjärjestöille ja kansalaisille tarkoitettuja keskustelutilaisuuksia kahdeksalla paikkakunnalla ympäri Suomen. Myös Keski-Suomi on kiertueella mukana – Jyväskylän tilaisuus on 19.3.2020.

Katariina Luoto

Avoimen hallinnon työryhmän jäsen

Erityisasiantuntija, Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry

*) Fingon tietoisku, 2019

Jaa tämä sivu sosiaalisessa mediassa:

Artikkelit

Koronavirustilanteen vaikutus KYTin toimintaan
KYT tiedottaa                                                                                13.3.2020 Alla olevia linjauksia päivitetty 17.3.2020 (tiedote). Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki on päättänyt seuraavat toimenpiteet koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi. Suosittelemme näitä toimia myös muille
Lue lisää
Sotunetin ja maakuntien verkostojärjestöjen kyselyyn vastanneet kannattivat selkeästi maakuntapohjaista mallia ja toivovat
Tiedote                                                                                                    10.3.2020 Maakuntamallille selkeä kannatus Sotunetin ja maakuntien verkostojärjestöjen kyselyssä Sosiaaliturvayhdistysten neuvottelukunta SOTUNET ja maakuntien verkostojärjestöt toteuttivat helmi – maaliskuussa 2020 kyselyn maakunnissa toimiville järjestöille.
Lue lisää
Uuden puheenjohtajan ensihuomioita
Uutena puheenjohtajana on hienoa perehtyä Keski-Suomen Yhteisöjen Tuen toimintaan. Olen tavannut KYT ry:n ja KYT -osuuskunnan henkilökunnan iloisen ilmapiirin ja innostuksen sekä sitoutuneisuuden työhönsä. KYT
Lue lisää
Millaista tukirakennetta maakunnissa toimivat järjestöt työlleen toivovat?
KYT ry on maakunnallisena verkostojärjestönä aktiivisesti mukana vaikuttamassa siihen, että valtakuntaan saataisiin järjestötyötä sote-uudistuksessa parhaiten tukeva rakenne.  Tulevaisuuden rakenteista kysytään nyt järjestöväen mielipiteitä. Ehdolla on
Lue lisää