Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry

Avoimuus on yhteinen juttu

Tiesitkö, että maailman väestöstä vain 4 % asuu maissa, joissa heidän perusoikeutensa, kuten yhdistymis- ja kokoontumisvapaus toteutuvat? Tai että yli puolessa maailman valtioista kansalaisyhteiskunnan toimintaa rajoitetaan?  Aivan läheltämme Euroopasta löytyy maita, joissa kansalaiset ja järjestöt eivät voi toimia vapaasti. (*

Meillä Suomessa laajalla kansalais- ja yhdistystoiminnalla on pitkät perinteet. Kutsutaanpa Suomea joskus jopa yhdistysten luvatuksi maaksi. Kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytyksiä turvaavat muun muassa läpinäkyvä viranomaistoiminta, monipuoliset osallistumismahdollisuudet ja yleinen luottamus yhteiskunnassa.

Keski-Suomen Yhteisöjen Tuen toiminta-ajatuksena on olla kansalaistoiminnan mahdollistaja. Haluamme toiminnallamme edistää osallisuutta ja yhteistyötä, ja olla mukana rakentamassa avointa yhteiskuntaa. Tätä työtä saamme nyt iloksemme edistää myös Keski-Suomea laajemmin; KYT kutsuttiin mukaan Valtiovarainministeriön alaiseen avoimen hallinnon ohjelmatyötä tukevaan työryhmään, jossa on mukana laajasti järjestö- ja viranomaistahoja.

Avoimen hallinnon ohjelmatyö on osa kansainvälistä Open Government Partneship -kumppanuusohjelmaa. Jokainen siihen osallistuva maa laatii säännöllisesti toiminta-ohjelman hallinnon avoimuuden sekä kansalaisten ja kansalaisjärjestöjen osallistumismahdollisuuksien edistämiseen. KYT on mukana loppuvuodesta 2019 käynnistyneen 4. ohjelmakauden (2019-2023) toimeenpanoa tukevassa työryhmätyössä.

Avoimuuden rakentaminen on yhteinen juttu. Yksi oiva mahdollisuus osallistua ”rakennustalkoisiin” on aivan pian. Valtiovarainministeriön avoin hallinto ja Kuntaliitto järjestävät keväällä kansalaisjärjestöille ja kansalaisille tarkoitettuja keskustelutilaisuuksia kahdeksalla paikkakunnalla ympäri Suomen. Myös Keski-Suomi on kiertueella mukana – Jyväskylän tilaisuus on 19.3.2020.

Katariina Luoto

Avoimen hallinnon työryhmän jäsen

Erityisasiantuntija, Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry

*) Fingon tietoisku, 2019

Jaa tämä sivu sosiaalisessa mediassa:

Artikkelit

Neljä ihmistä seisoo vierekkäin iloisina ja pitää käsissään kylttejä, joissa KYTin, JAPAn, Jyväskylän ja Yhdistystorin logot
Jyväskylän kaupunki, Yhdistystori.fi ja JAPA ry käynnistävät uuden yhteistyön, joka parantaa Jyväskylän asukas- ja kyläyhdistysten tietojen löydettävyyttä ja tekee yhdistyksille tietojen ilmoittamisesta helpompaa. Jatkossa yhdistysten
Lue lisää
Vaalea rakennus, jossa vanha kankainen mainosteksti. Tyylitelty teksti
Kansalaistoiminnankeskus Mataran kaikkien aikojen ensimmäinen pienkeräys toteutettiin ajalla 1.3.-31.5.2021 (RA/2021/202). Sen tavoitteena oli kerätä lahjoituksina tarvittava summa Matara-valotaulun hankintaan, sillä näyttävä valaistu opaste auttaisi ihmisiä
Lue lisää
KYT tiedottaa -logo
Valtioneuvosto asetti torstaina 22.4.2021 uuden sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustusasioiden neuvottelukunnan ja sen arviointi- ja avustusjaoston kaudelle 2021-2025. Yhdeksi neuvottelukunnan varajäsenistä nimettiin KYTin toiminnanjohtaja Tiina Sivonen.
Lue lisää
Tiedote 22.4.2021, vapaa julkaistavaksi Keskisuomalaista järjestötyötä esittelevä video on julkaistu. Videolla järjestöissä mukana olevat henkilöt kertovat omin sanoin siitä, mitä järjestöt heille merkitsevät ja miten
Lue lisää