Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry

Avoimuus on yhteinen juttu

Tiesitkö, että maailman väestöstä vain 4 % asuu maissa, joissa heidän perusoikeutensa, kuten yhdistymis- ja kokoontumisvapaus toteutuvat? Tai että yli puolessa maailman valtioista kansalaisyhteiskunnan toimintaa rajoitetaan?  Aivan läheltämme Euroopasta löytyy maita, joissa kansalaiset ja järjestöt eivät voi toimia vapaasti. (*

Meillä Suomessa laajalla kansalais- ja yhdistystoiminnalla on pitkät perinteet. Kutsutaanpa Suomea joskus jopa yhdistysten luvatuksi maaksi. Kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytyksiä turvaavat muun muassa läpinäkyvä viranomaistoiminta, monipuoliset osallistumismahdollisuudet ja yleinen luottamus yhteiskunnassa.

Keski-Suomen Yhteisöjen Tuen toiminta-ajatuksena on olla kansalaistoiminnan mahdollistaja. Haluamme toiminnallamme edistää osallisuutta ja yhteistyötä, ja olla mukana rakentamassa avointa yhteiskuntaa. Tätä työtä saamme nyt iloksemme edistää myös Keski-Suomea laajemmin; KYT kutsuttiin mukaan Valtiovarainministeriön alaiseen avoimen hallinnon ohjelmatyötä tukevaan työryhmään, jossa on mukana laajasti järjestö- ja viranomaistahoja.

Avoimen hallinnon ohjelmatyö on osa kansainvälistä Open Government Partneship -kumppanuusohjelmaa. Jokainen siihen osallistuva maa laatii säännöllisesti toiminta-ohjelman hallinnon avoimuuden sekä kansalaisten ja kansalaisjärjestöjen osallistumismahdollisuuksien edistämiseen. KYT on mukana loppuvuodesta 2019 käynnistyneen 4. ohjelmakauden (2019-2023) toimeenpanoa tukevassa työryhmätyössä.

Avoimuuden rakentaminen on yhteinen juttu. Yksi oiva mahdollisuus osallistua ”rakennustalkoisiin” on aivan pian. Valtiovarainministeriön avoin hallinto ja Kuntaliitto järjestävät keväällä kansalaisjärjestöille ja kansalaisille tarkoitettuja keskustelutilaisuuksia kahdeksalla paikkakunnalla ympäri Suomen. Myös Keski-Suomi on kiertueella mukana – Jyväskylän tilaisuus on 19.3.2020.

Katariina Luoto

Avoimen hallinnon työryhmän jäsen

Erityisasiantuntija, Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry

*) Fingon tietoisku, 2019

Jaa tämä sivu sosiaalisessa mediassa:

Artikkelit

Sepänkeskuksen perinteiset joulumyyjäiset järjestetään lauantaina 10.12.2022 klo 9.30 - 13.00 Sepänkeskuksen Reaktori-salissa (Kyllikinkatu 1, 40100 Jyväskylä). Myynnissä muun muassa käsitöitä, Read more
Paikko-logo
Kuten 10 vuotta sittenkin, valmistelemme suurta tapahtumaa marraskuun viimeiselle päivälle. Ensimmäiset PAIKKOoppimisympäristöraportit julkaistiin tuona päivänä ja siitä muotoutui näin selkeä Read more
Kuvituskuva. kehittämispäällikkö kyt-järjestöpalveluihin
Haemme kehittämispäällikköä vakituiseen työsuhteeseen vastaamaan KYT-järjestöpalveluiden toimintakokonaisuudesta ja toimimaan Järjestöpalveluiden työntekijöiden esihenkilönä vuoden 2023 alusta alkaen. Järjestöpalveluissa työskentelee kolme kokoaikaista Read more
KYT tiedottaa -logo.
Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki (KYT) ry:n hallitus on kokouksessaan 29.8.2022 päättänyt tarkistaa hallinnoimiensa tilojen käytön yleisiä periaatteita ja linjaa seuraavasti: Jokainen Read more
Miltä näyttää järjestöyhteistyön tila Keski-Suomen hyvinvointialueella tällä hetkellä? Mitä asioita on vielä avoimena? Toiminnanjohtajamme Tiina Sivonen koosti listan järjestöyhteistyön osalta Read more
KYTin henkilöstöä valmiina juhlaan
Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki eli KYT vietti viime vuonna suurta juhlaa, kun yhdistyksemme täytti 20-vuotta. Sekä yhteisömme arkeen että juhlatunnelmiin, voit Read more
Yhtämatkaa-somekampanjan kuvituskuva Uraverkosto KYT
Keskisuomalaiset järjestöt tekevät vaikuttavaa ja merkittävää työtä työllisyyden edistämiseksi. Järjestöt ovat ketteriä matalan kynnyksen toimijoita kulkemaan #yhtämatkaa toimintaan osallistuvien asiakkaiden, Read more
On May 18th, 2022, KYT will host a special session in Matara with presentations and discussion on civil society and Read more
Keski-Suomen hyvinvointialueen, järjestöjen ja seurakuntien asiantuntijaryhmä käynnistyy. kuvistuskuva
Keski-Suomen hyvinvointialue tiedotti 26.4.2022 sosiaali-, terveys- ja pelastusalan järjestöjen ja seurakuntien asiantuntijaryhmän työn käynnistymisestä vuodelle 2022. Uuden, laaja-alaisen asiantuntijaryhmän tehtävänä Read more
Valttia valmisteluun, kestävyyttä kumppanuuteen – järjestöjen ja Keski-Suomen hyvinvointialueen strategiatyöpaja järjestetään 21.4.2022 alkaen klo 16:30 Kansalaistoiminnankeskus Matarassa Jyväskylässä. Järjestöille suunnattuun työpajaan Read more
Järjestöjen kannanotto työllisyydennhoito
Kannanotto 9.3.2022 Keski-Suomen kolmannen sektorin työllisyyttä edistävät organisaatiot ovat huolissaan työllisyyden kentän uudistusten vaikutuksesta järjestöjen ja toiminnassa mukana olevien ihmisten Read more
Avoin kansalaisyhteiskunta on rauhan kasvualusta Ukraina
Ukrainan sodan syttyminen on järkyttänyt meitä kaikkia ja vavisuttanut perustavalla tavalla käsitystämme maailmasta. Se on myös nostanut hyvin konkreettisella tavalla Read more