Osallisuutta ja yhteisöllisyyttä kortteleissa

Nostalgisissa elokuvissa talonmies Pikkarainen lakaisee pihakatua. Korttelin naiset ripustavat yhdessä pyykkiä narulle. Huolto pelaa ja tietotoimisto toimii. Rapussa soi ovikello. Onks Pekka kotona? Tai sitten hiekkalaatikolta kuuluu huuto: Tuu ikkunaan! Kaikki tämä yhteisöllisyyttä, turvallisuutta ja sujuvaa arkea. Kukas minua nyt kaipaa? Mihin voin tulla mukaan?

Hiekkalaatikolla huutelee Otto. Otto on Keski-Suomen yhteisöjen tuki ry:n Osaamisella järjestöihin -hanke. Hanke lisää jyväskyläläisten osatyökykyisiksi itsensä tuntevien työttömien tai työelämän ulkopuolella muusta syystä olevien aikuisten osallisuutta ja osaamista järjestötoiminnasta sekä samalla vahvistaa toiminta- ja työkykyä. Hyvinkin voi olla, että Pikkaraisen työuran aikaan ei kenenkään kohdalla pohdittu, onko toinen työkykyinen, vaan jokainen sai tulla mukaan omilla taidoillaan ja voimillaan. Työtä oli tarjolla tehtäväksi, kun vielä ei tunnettu automatiikkaa ja robotisaatiota. 2020-luvulla työelämä tarkoittaa kilvoittelua tuottavuudesta, tehokkuudesta ja innovatiivisuudesta. Tylsät työt tekee kone ja ihminen itse on jatkuvassa kehittämispaineessa.

Nimenomaan näitä paineita päästelemään on Otto-toiminta. Kesällä 2021 toiminta on tarjonnut yhteisöllisyyttä ruokailujen, pihapelien ja retkien muodossa. Viihdyttävät ja mielihyvää tuottavat askareet vahvistavat itsetuntoa ja minäkykyisyyttä. Leikkien ja touhujen lomaan on kätketty sosiaalisia taitoja kehittäviä tehtäviä, itsearviointia ja kuntouttavaa toimintaa. Strategia on, että hankkeeseen osallistuja on itse toimija. Hän suunnittelee, hän toteuttaa ja hän arvioi. Hanketyöntekijät huolehtivat ohjauksesta ja seurannasta.

Otto-toimintaan osallistuvien henkilöiden omaa edistymistä ja kehittymistä mitataan Kykyviisarilla. Tämä itsearviointimenetelmä on syntynyt Työterveyslaitoksen Sosiaalinen osallisuus ja työ- ja toimintakyvyn muutos (Solmu) – koordinaatiohankkeessa. Kykyviisarin ohella muutokset tai jo olemassa oleva osaamisen nykytila saadaan näkyväksi Paikko-työkalulla, joka on osaamisen valtakunnallinen tunnistamismenettely.

Jokaisen omalle osaamiselle on sijansa. Siinä missä toiselle sopii olla tarkkailija ja osallistuja ryhmän takalaidalla, voi toinen toimia vertaisohjaajana ja kantaa vastuuta kumppaneista. Myös osallisuutta on monta tasoa. Osaavimmat somenikkarit antavat oivallista atk-tukea heikommille ryhmäläisille. Oma lukunsa on Oton retket järjestömaailmaan ja yhdistyselämään.

Otto-hankkeen näkökulmasta katsoen osallisuuden kokemukseen liittyy turhan helposti tietämättömyys oikeudesta tulla mukaan. Siksi on hyvä, jos tarkemmin kuulostelet, huudellaanko sinulle ’tuu mukaan’! Ehkä siellä sinun perääsi huutaa tyyppi, jolla on idea yhteiseksi tekemiseksi. Lue lisää www.kykyviisari.fi ja www.paikko.fi . Otto-toiminnasta lisää, hankekehittäjä Sirpa Pekkarinen, otto@kyt.fi. Kysy retkistä ja järjestövierailuista p. 044 710 9654.

Jaa tämä sivu sosiaalisessa mediassa:

Blogi

Kuvassa auton renkaista tehty norsu
Nykyajan työelämä on kuin yksi suuri maailmanpyörä, jossa toiset nääntyvät taakkansa alle, työn paljouteen, ja toisilla sitä ei ole lainkaan. Read more
Värikkäitä sukkia ripustettuna naulakkoon.
Puhelin soi. Vastaan, ”Osaamisella järjestöihin, Eija Lappi”.  Arka ääni esittelee itsensä ja kertoo, että on kuullut Otto-hankkeesta. Onkohan hän soittanut Read more