Kansalaistoiminnankeskus Matara: 10 vuotta yhteisöllisyyttä ja osallisuutta

Kansalaistoiminnankeskus Matara(* on tiloja, toimintaa ja tapahtumia sekä yhteisöllisyyttä, osallisuutta ja iloa. Näitä kaikkia se on ollut jo kymmenen vuoden ajan. Paikkupakkasten saattelemana tammikuussa 2012 ensimmäiset yhdistykset tekivät muuttoa Matarankatu 6 kiinteistöön Jyväskylän Tourulassa. Kevään edetessä Mataran kaikki huoneet täyttyivät iloisista ihmisistä, joilla oli runsaasti ideoita ja haaveita mitä kaikkea voimmekaan tehdä yhdessä ja millaista synergiaa onkaan olla saman katon alla.

Vuonna 2012 yhdessä luodut arvot – yhteisöllisyys, rohkeus ja tasa-arvo – ovat kulkeneet Mataran matkassa koko toimintamme ajan, vaikka yhteisöt ovatkin matkan varrella vaihtuneet mm. hankkeiden päättymisten myötä. Kaikkiaan Matarassa on ollut vuokralla lähes 50 yhteisöä. Vuosittain Matarassa on noin 30 yhteisöä. Vakituisten toimijoiden lisäksi Mataran kokoustiloja käyttävät vuosittain sadat muut yhteisöt, jotka mahdollistavat ihmisille osallistumisen ja toiminnan paikkoja.

Nyt vuonna 2022 juhlitaan koko vuosi kymppijuhlia. Synttäreiden kunniaksi Matara sai helmikuussa juhlavuoden logon, jonka suunnittelija on 15-vuotias Miro Holmila Nuorten taidetyöpajan yhteydessä toimivalta Oppipajalta. Vuoden aikana päästään tutustumaan Mataran toimijoihin sosiaalisen median kanavilla (Facebook, Instagram). Syksyllä toteutettavilla Mataran Markkinoilla huomioidaan myös juhlavuotemme.

Vuoden pääjuhla on Mataran synttärit, joita vietetään to 24.3.2022 klo 13-17 (ohjelma). Toivotamme kaikki sydämellisesti tervetulleeksi ”juhlaristeilylle” Mataraan (Matarankatu 6 A 1). ”Juhlaristeilyllä” on luvassa mm. juhlabingo, kakkubuffet a’la Mataran toimijat, alkoholiton drinkkibaari (EHYT ry), juhladisco. Toki risteilylle kuuluu aina shoppailut, joten Mataran risteilyllä järjestetään opastettuja ”taxfree”-kierroksia, joissa pääsee tutustumaan Mataran toimijoihin.

Kuva 1. Herkuttelijoita kakkubuffetin ääreessä Mataran 3-vuotissynttäreillä vuonna 2015. Kuvaaja Sari Naappi.

10-vuotissynttäreillä 24.3.2022 on ohjelmassa myös seminaariosuus klo 13.30-14.30, jota voi seurata myös Zoomin välityksellä (Zoom-linkki). Seminaariosuuden ohjelmassa on:

  • Runo Mataralle, lausuntataiteilija Maija Piitulainen
  • Osallisuuden merkitys hyvinvointiin ja kuntien elinvoimaan, kehittämispäällikkö Virpi Harilahti-Juola, Maaseudun Sivistysliitto

Tervetuloa kanssamme Mataran juhlaristeilylle! Synttäreitä vietetään yhteistyössä Nuorten Taidetyöpajan kanssa.

Sari Naappi
Kansalaistoiminnan johtaja
Kansalaistoiminnankeskus Matara

(* Kansalaistoiminnankeskus Matara on Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry:n ylläpitämä kansalaistoiminnan ja yhteisöjen oma talo Jyväskylän Tourulassa. Matarasta löytyy kaikille avoin kohtaamispaikka, vuokrattavia kokoustiloja sekä useiden eri järjestöjen, yhdistysten ja yhteisöjen toimitiloja.

Artikkelikuva: Susanna Matikainen.

Jaa tämä sivu sosiaalisessa mediassa: