Matarasta mallia Puolaan

Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry ja Kansalaistoiminnankeskus Matara saivat vieraita (18.5.2022) Jyväskylän ystävyyskaupungista Póznanista Puolasta. Tutustumiskäynti Matarassa oli osa Jyväskylän kaupungin ja KYTin koordinoimaa kolmipäiväistä vierailua, jonka tavoitteena oli luoda uusia yhteistyökumppanuuksia.

Mataraan tutustumiskäynnille saapuivat puolalaisen kansalaisjärjestö PISOP Centrumin johtaja Ewa Galka ja asiantuntija Ania Jądrzyk. PISOP Centrum tekee työtä kansalais- ja yhteisötoiminnan vahvistamiseksi ja ihmisten osallisuuden edistämiseksi Póznanissa ja muualla Puolassa. Keskeisiä teemoja toiminnassa ovat järjestöjen ja julkisen sektorin yhteistyö sekä yhteiskunnallinen yrittäjyys.

Päivä Matarassa aloitettiin mataralaisten yhteisillä aamusumpeilla. Kahvittelun lomassa tutustuttiin, kerrottiin ajankohtaisia kuulumisia sekä vaihdettiin ajatuksia ja kokemuksia. Tutustumiskierroksella vieraat pääsivät tapaamaan Matarassa toimivien yhteisöjen edustajia. Nuorten Suomi ry, Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry sekä Monikulttuurikeskus Gloria ry kertoivat tarkemmin toiminnastaan.  

Iltapäivällä kaikille avoimessa tilaisuudessa keskusteltiin Suomen ja Puolan kansalaisyhteiskunnasta ja järjestöistä. Ystävyyskaupunkilaisten tapaamisessa päästiin pohtimaan lukuisia yhteistyömahdollisuuksia. Vieraat vaikuttuivat erityisesti Jyväskylän kaupungin ja järjestöjen yhteistyöstä, jonka yksi helmi Kansalaistoiminnankeskus Matara on. Päivän päätteeksi PISOPin Ewa Galka totesikin: ”Haluamme kopioida Mataran Póznaniin!”.

Mataran ohella vieraat pääsivät tutustumaan yhteistyökumppaneiden kanssa myös Jyväskylän yliopiston kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen miljööseen, kuulivat kaupungin osallisuustyöstä sekä vierailivat Keski-Suomen Kylät ry:n ja JyväsRiihen kanssa Leader-rahoitetuissa kohteissa Laukaassa.

Kuvassa Puolan-vieraat (keskellä) KYTin ja Jyväskylän kaupungin edustajien kanssa Matarassa.

Kirjoittajat Suvi Halinen ja Katariina Luoto. Kuva Juha Lamberg.

Jaa tämä sivu sosiaalisessa mediassa: